Venetië, dag 1

3 juni 2013

Met een kleine vertraging vertrokken met de KLM Boeing 737-700 naar Venetië, vliegend over de Alpen en bij de landing Venetië mooi vanuit de lucht  te zien.

OV kaarten gekocht voor alle boten en bussen met als extraatje toegang op de museumboot die we morgen gaan nemen.
In Mestre ingechecked in Hotel Aaron, in een piepkleine kamer. Alles is echt mini :)
Minidouche, Minikamer, Miniramen, Minibalkon maarrrrr gelukkig ook een Minibar....
De bushalte naar Venetië ligt op 50 meter lopen van het Hotel.
Dus toen we de koffer uitgepakt hadden, meteen de bus gepakt naar Piazzale Roma en daar de Vaporetto (de waterbus) genomen over de Canal Grande naar Piazza San Marco.
Onderweg de nodige foto's geschoten.

Aangekomen op het San Marcoplein bleken we de enige toeristen te zijn (...)

En nog wat sfeerimpressies op wat rustiger plekken.

Wachtend op de Vaporetto terug kwam er een klein bootje afgeladen met mensen voorbij...Daarna met de Vaporetto via het Canale della Guidecca met een enorme omweg weer terug naar Piazzalle Roma, onderweg zagen we ook een geheel andere kant van Venetië...

Nog een filmpje van de drukte op Canal Grande en een bijna aanvaring:Na terugkomst in Mestre lekker een hapje gegeten bij een lokale cucina.


Dag 2,
4 juni

Na het ontbijt weer met de bus naar Venetië (druk druk druk) om daar de speciale kunstboot te nemen.
Een luxe boot met in de stoelleuning voor je een DVD-scherm waarop uitleg wordt gegeven van de diverse pallazo's en musea waar je langs vaart.
Onderweg kan je overal tussendoor uitstappen om een museum te bezoeken en met korting binnen te komen.
Het toeval wil dat in Venetië net de Biennale 2013 is begonnen. Enigszins teleurstellend voor ons was dat de Peggy Guggenheim collectie nou juist vandaag gesloten was :(
Hieronder een impressie van de boot en kunstobjecten en diverse plekken.Helaas dicht... :(Biennale : Kunst dus :1,2,3,4Beeldig!In de wijk Gardenia waar het heeeeeerlijk rustig is lekker even een kopje koffie (...)  gedronken. De was hadden we al opgehangen ;-)Onderweggetjes :Beestenboel :

Raampjes!(...)Op de terugweg de Rialtowijk bezocht met markt, brug en druk druk druk


Even verderop ook nog de Accademiabrug 'bestegen'Uiteraard is Venetië ook niet alleen toeristisch maar wordt het Canal Grande ook gebruikt voor beroepsvervoer...


Dag 3,
5 juni


Vandaag hebben we de noordelijke eilanden van de lagune van Venetië bezocht.
Eerst met de Vaporetto naar het grootste eiland Murano, vooral bekend om zijn handgeblazen glaswerk.
Sommige vaporetto's op deze route waren een oase van rust..Een van de vele winkeltjes met glaswerk :De komeet van glas en zijn maker :

ff zwaaien vanaf de brug naar de fotograaf...De was hangt ook alweer... en let op de vuurtorenIn het groot :daarna gingen we met een afgeladen drukke vaporetto door naar het eiland Burano waar wij meteen de drukte wilden ontlopen en een aansluitende vaporetto namen naar het eilandje Torcello.
Torcello is piepklein, rustig en bevat prachtige Byzantijnse gebouwen uit de 7e eeuw. Het eiland is ook bekend door Atilla de Hun.
Op het eiland lekker rondgekeken, genoten van de rust en de natuur en  heerlijk geluncht.

Foto's :

We kwamen de vorige paus ook nog tegen :

Er was ook nog Natuur!

De lunch van Paul :En nog wat locals onderweg terug naar de boot...Toen de vaporetto terug naar Burano genomen, vooral bekend van het kantwerk en de gekleurde huisjes.
Daar was het weer behoorlijk druk.

Burano in de verte :Kanaaltje wat door Burano slingert :

wandelen tussen de prachtig gekleurde huisjes...En weer lekker op het open achterdek van de grote drukke vaporetto terug naar Venetië gevaren en door steegjes en over bruggetjes gewandeld.

Nog een kort filmpje van de boottocht terug van Burano naar Venetië.
Dag 4,

6 juni

Onze laatste (halve) dag in Venetië stond in de agenda gereserveerd voor het bezoeken van de Peggy Guggenheim-collectie.

Peggy Guggenheim was een schatrijke (door erfenis gekregen) Amerikaanse vrouw met een grote voorliefde voor moderne kunst. Op een gegeven moment heeft ze besloten dat ze elke dag van haar leven een object wilde kopen, dus haar collectie is enorm en staat verspreid in diverse musea over de hele wereld.

In haar geliefde Venetië heeft ze zelf 25 jaar gewoond en is ze ook in haar eigen (beelden)tuin begraven naast haar verzameling hondjes.

Je kunt, als je het prachtige huis waar nu een deel van de collectie te bewonderen valt bezoekt, ook duidelijk nog zien dat er in de diverse kamers door haar geleefd is en zelfs de originele banken van haar meubilair staan er nog en daarop kan je even uitrusten.

Een kleine impressie van het huis, de (beeldentuin) en de collectie:

Peggy's en hondjes graf:


M/V-beelden in de tuin (...):


....


Een beeld van een paard met ruiter door de kunstenaar Mareno Marini gemaakt.
Van achteren:


en van voren..:

(de fallus aan de voorkant was in eerste instantie los en en afneembaar gemaakt, zodat als bijvoorbeeld de Paus eens kwam langs varen via het Canal Grande die verwijderd kon worden. Op een gegeven moment is ie gestolen en toen heeft Peggy aan de kunstenaar gevraagd hem opnieuw te maken, maar nu wel met een vast gelast exemplaar...)

Nog wat foto's van de binnencollectie met een oplettende connaisseur:


Picasso:


Jason Pollockzaal:
Miro, Margritte, Dali, Mondriaan, Paul Delvaux en Frank Stella:
Echt een prachtige collectie en nog veel meer te zien. Je kunt op je gemak overal alles bekijken, zonder echt drommen toeristen en er zijn meer dan genoeg leuke bankjes en plekjes om even te zitten.
Opvallend veel jonge mensen en ook leuk dat er heel veel kunstenaars in de dop waren die dingen zaten na te tekenen:We vonden het met nog een kleine lunch in 1 van de zijstraatjes een gepaste afsluiting van een paar heerlijke dagen Venetië.