16 december 2022.

Wij bezochten vanmiddag de onderstaande tentoonstelling op het terrein van de Westergasfabriek.

Uitleg:
In de Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam staat een nieuw digitaal kunstcentrum: Fabrique des Lumières.

De eerste expositie in Fabrique des Lumières laat het werk van Gustav Klimt (1862 - 1918) en zijn tijdgenoten op een aparte manier tot leven komen onder begeleiding van muziek. Gouden en felgekleurde portretten, landschappen en naakten worden getoond. Bezoekers ontdekken meesterwerken - zoals Klimt's beroemde schilderij De kus - op groot formaat en worden ondergedompeld in het keizerlijke Wenen, eind negentiende eeuw.  De expositie is gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi.

Onderdeel van de programmering in Fabrique des Lumières is de korte expositie 'Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession'. Deze expositie, levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 - 2000). Zijn grote respect voor natuur en mens zijn terug te vinden in zijn schilderkunst en architectuur. Net als Gustav Klimt vervangt Hundertwasser het perspectief door kleine omkaderde vlakken en geeft hij de voorkeur aan levendige lijnen en onregelmatige vormen boven rechte lijnen.

Onze impressie met wat foto's en filmpjes.

Hundertwasser:

Gustav Klimt: